#LEAN, #KATA en Continuous Learning op Beatrix College (VO)

2015-07-27

ID@5, een adviesbureau gespecialiseerd in continu verbeteren, en Add-app BV, #gamification-experts en specialisten in #interactief leren, hebben de afgelopen maanden een succesvolle pilot gedaan op het Beatrix College (een VMBO-school in Tilburg) om daar een verbeterslag te realiseren in het probleemoplossend vermogen van leerlingen en het verbeteren van de coachingskills van docenten. Naast de #KATA werd ook actief gebruik gemaakt van de Continuous Learning App. Deze succesvolle pilot heeft er toe geleid dat Beatrix College nu een vervolgtraject inzet om voor alle leerlingen en docenten die actief zijn in het 3e leerjaar (een sleuteljaar) een continu verbeterprogramma aan te bieden.

Dit verbeterprogramma is gebaseerd op een van de belangrijke LEAN-werkvormen genaamd #KATA. Deze manier van gestructureerd afpellen van een probleem om tot de kern van het probleem te komen wordt in dit verbeterprogramma ingesleten bij de leerlingen en de coaches. Het doel is dat het doen van de #KATA net zo gewoon is als ‘een babbeltje bij de koffie’. De eerste tekenen zijn al positief. Leerlingen tijdens de pilot: 'Als ik aan het leren ben vind ik het soms moeilijk me te concentreren, maar door de oefeningen via de App lukt het me wel.'. Een andere leerling geeft aan: 'Ik kan nu wel beter plannen dan voor de extra coachuren'.

Add-app is door ID@5 gevraagd om mee te werken als onderwijskundig adviseur in dit programma en om de Continuous Learning App (in dit geval de Continu Verbeter App) in te zetten en te vullen met relevante leerprikkels. Deze leerprikkels zijn gericht op de KATA-werkvorm, maar ook gericht op competenties als vasthoudendheid, controle, vertrouwen en concentratievermogen. Deze competenties staan aan de basis van studiesucces.

Tom Heijnen, teamleider VMBO 3TL: “LEAN levert een dubbelslag, waarbij zowel leerlingen als coaches / mentoren zichzelf verder ontwikkelen op het sturen van hun eigen onderwijsproces. Door een meer planmatige manier van coaching, waarbij ook oog is voor concreet resultaat, worden kinderen écht verder geholpen.”‚Äč

Het komend jaar gaan ruim 200 leerlingen en zo’n 20 docenten/coaches van het Beatrix College aan de slag met dit verbeterprogramma. Een unieke samenwerking en een unieke aanpak binnen het onderwijs.

 

Wil je meer informatie over dit traject, neem contact op met bert@idat5.nl of info@continuouslearning.nl